4.9.11

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

Μόλις εχθές Σάββατο επέστρεψα από τις εξαήμερες διακοπές μου στα Κουφονήσια... Γεμάτος εικόνες, χρώματα, αναμνήσεις αλλά και δυσάρεστες εντυπώσεις!

Τα Κουφονήσια έχουν τη φήμη του "επίγειου παράδεισου". Δε θα διαφωνήσω! Είναι ένα ιδιαίτερα ήσυχο μέρος, ιδανικός προορισμός για κάποιον που θέλει ήρεμες διακοπές, μακριά από τους ξέφρενους και καταναγκαστικούς ίσως ρυθμούς που συνηθίζονται στα δημοφιλή αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Το Πάνω Κουφονήσι αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού το Κάτω Κουφονήσι είναι ακατοίκητο και το επισκέπτεται κανείς μόνο με καΐκι. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο λοιπόν.

Το Κάτω Κουφονήσι είναι ένα άγονο μικρό νησί, με επίσης μικρές και λίγες παραλίες και άφθονες σπηλιές. Θα έλεγα πως δεν αξίζει παραπάνω από μία επίσκεψη... Μόνο να περάσει κανείς με το καΐκι, να φωτογραφίσει τις σπηλιές που βλέπει στη διαδρομή, να κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά και να επιστρέψει, πιστεύω πως είναι αρκετό.

Στο Πάνω Κουφονήσι, το πρώτο μέρος που βλέπει ο επισκέπτης είναι η μικρή Χώρα, το λιμάνι του νησιού, στο οποίο βρίσκονται τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, οι ταβέρνες, τα μπαράκια και φυσικά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία. Είναι γεγονός πως ο τουρίστας έχει πολλές επιλογές για το πού θα μείνει. Εγώ έμεινα στο Hotel Koufonissia, το μοναδικό τεσσάρων αστέρων λέει, στο οποίο μου έκανε εντύπωση η έλλειψη περίφραξης, και γύρω από αυτό αλλά και γύρω από τα υπόλοιπα λευκά σπιτάκια της Χώρας.

Οι παραλίες του νησιού δεν είναι πολλές, κατά σειρά απόστασης από το λιμάνι είναι οι εξής: Χαροκόπου-Φοίνικας, Πλατιά Πούντα-Ιταλίδα και Πορί. Νικητής είναι το Πορί, με την τεράστια αμμώδη παραλία και τα σμαραγδί νερά, κάτω από ένα άγριο τοπίο απότομων βράχων. Απίστευτα καθαρά νερά έχει και η Ιταλίδα που είναι μικρότερης έκτασης παραλία βέβαια, αλλά με θάλασσα "λάδι", σε αντίθεση με το Πορί που τις περισσότερες μέρες το "χτυπάει" ο αέρας και η άμμος μπαίνει και στα πιο απρόβλεπτα σημεία (μέσα στα ακουστικά των hands-free και μέσα στο καντράν του ρολογιού χειρός). Παραλίες γυμνιστών δεν υπάρχουν, αλλά τα ήθη είναι κάπως "χαλαρωμένα" στο νησί, αφού ανάμεσα στους λουόμενους που φορούσαν μαγιώ υπήρχαν και αρκετοί τσίτσιδοι, χωρίς να προσβάλλεται κανένας.... Πρόοδος!


Το ταξίδι με το καϊκάκι έχει το γούστο του.... 5 € κοστίζουν τα ναύλα πήγαινε-έλα στο μακρινότερο Πορί. Εύστοχο το σχόλιο ενός επιβάτη ότι αντί για το (διαρκώς επαναλαμβανόμενο) live CD των Ματθαίου-Γιαννούλη από το 2005, θα έπρεπε να ακούγονται τα "Νησιώτικα" του Πάριου σε όλα τα αντίστοιχα καΐκια των ελληνικών νησιών, με απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού! Βέβαια οι (δεκάδες) Ιταλοί, πέταγαν τη σκούφια τους με τα κλαπατσίμπανα.

Μεγάλο μειονέκτημα του νησιού ή έλλειψη σοβαρού γιατρού, αφού δύο φορές πήγαμε στο "Πολυδύναμο Ιατρείο Κουφονησίων" στις 11 το πρωί και ο γιατρός δεν είχε έρθει. Τρεχαγυρευόπουλος.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα καταστήματα που δεν πρέπει και που πρέπει να επισκεφτεί ο τουρίστας, σύμφωνα με ιδία εμπειρία:

--ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ--
  • Ο φούρνος της Γιωργούλας (ή Γιωργίτσας; δε θυμάμαι καλά): ο μοναδικός φούρνος της Χώρας που εκτός από τα πανάκριβα προϊόντα (2 € το κομμάτι πίτσα, 1.5 € μία υποψία κομμάτι μπουγάτσας, 2.5 € ένα ψωμάκι με ζαμπόν, τυρί και δύο σταγόνες μαγιονέζα), είχε μία ανεξήγητη τσιγκουνιά στις χαρτοπετσέτες. Αν υπήρχε άλλος φούρνος, δε θα τους έδινα ούτε ευρώ τσακιστό.
  • Ο καπετάν-Δημήτρης: ψαροταβέρνα στην άκρη του λιμανιού, που όταν πήγα Δευτέρα βράδυ δεν είχε ψάρια, η ντοματοσαλάτα του είχε "πλαστική "ντομάτα και αγγούρι χωρίς γεύση, οι ντοματοκεφτέδες και οι κολοκυθοκεφτέδες δεν ξεχώριζαν μεταξύ τους αφού ήταν τίγκα στο τηγανόλαδο και η μερίδα χταπόδι ψητό σερβίρεται σε μίνι πιάτο σε σχήμα κοχυλιού, έχει μόνο 3 μισά πλοκάμια και κοστίζει 8 €. Δώσαμε 10 € ο καθένας για τα προαναφερόμενα και ούτε που ξαναπατήσαμε. Α, η σαλάτα ήρθε στο τραπέζι μισή ώρα αφού την παραγγείλαμε.
  • Σορόκος: μπαράκι. Ατμοσφαιρικό, με εξαιρετική διακόσμηση και φιλοσοφία, με κουρελούδες, φαναράκια, κεράκια και 9 € το ποτήρι ουίσκι. Για αυτό ήταν άδειο κάθε φορά που περνούσα.
  • Καλάμια: καφετέρια. Πολύ ωραίο στήσιμο, απλό και παραδοσιακό-εναλλακτικό, που όμως όταν πήγαινες στις 11 το πρωί να παίξεις τάβλι ενώ περίμενες το καΐκι των 12 να σε ανεβάσει στο Πορί, ο τύπος σου έλεγε "δε δίνω τάβλι το πρωί γιατί αν σας δουν κι άλλοι μπορεί να ζητήσουν κι αυτοί και να κάνουν το μαγαζί χάλια". Το κουφό ήταν ότι 10 και 11 το βράδυ ο κόσμος έπαιζε κανονικά τάβλι εκεί. Τι να πω. Εξαιρετική η ποιητική συλλογή της Άνιας Καλλίδη που είχαν καρφωμένη με πινέζες στην πόρτα τους, έχασαν όμως στο σέρβις. 2,5 € ο εσπρέσο, 2.5 το ice tea.
  • Το Κοχύλι: ζαχαροπλαστείο. Νόστιμα γλυκά, αλλά είναι απότομη στους τρόπους της η ιδιοκτήτρια. Άθλιο σέρβις. Ένας μπακλαβάς, ένα ραβανί και μια λεμονόπιτα 10.5 €.
  • Η Στροφή: σουβλατζίδικο. Καλό σουβλάκι που περιμένεις στην ουρά να το πάρεις από ένα παραθυράκι που βλέπει στον κεντρικό δρόμο, αλλά κοστίζει 2.5 € η πίτα και 1.5 το καλαμάκι. Φυσικά χωρίς να σου δίνει απόδειξη.
  • Βενέτης: super market. Εξυπηρέτηση "κουκουρούκου", ο τύπος στο ταμείο έκανε αγγαρεία αφού άκουγε δυνατά heavy metal και συζητούσε με τους φίλους του για μηχανάκια. Μεγάλη ακαταστασία στα ράφια, κανονικές τιμές.
  • Cafe-bar Πορί. 3 € ο φραπέ και 3.5 ο εσπρέσο, ενώ για να βρεις την κυρία Σοφία και να πληρώσεις, πρέπει να προσπεράσεις τα 5 παιδάκια της οικογένειας που τρέχουν σαν παλαβά γύρω σου και φυσικά να σου δώσει η κυρία την πρέπουσα σημασία 10 λεπτά αφού έχεις παραλάβει τους καφέδες.
  • Φαρμακείο: φαρμακείο. Η τύπισσα το ανοίγει αν και όποτε γουστάρει. 10.30 και 11 το πρωί κλειστό. Άσε που το έχει κάνει σουπερμάρκετ, ακόμα και γυαλιά ηλίου πουλάει.
--ΠΡΕΠΕΙ--
  • Οι Αταίριαστοι: ψαροταβέρνα-μεζεδοπωλείο. Εξαιρετικό φαγητό, άψογη και ταχύτατη εξυπηρέτηση, κέρασμα στην αρχή, επιδόρπιο και χωνευτικό στο τέλος. Σε κάνουν τα παιδιά εκεί να αισθάνεσαι άνθρωπος και όχι προϊόν. Λίγο τσιμπημένες τιμές αλλά αξίζει τον κόπο. Must!
  • Είναι φως φανάρι: εστιατόριο-πιτσαρία. Γρήγορη εξυπηρέτηση, ωραίο φαγητό, λογικότατες τιμές αλλά... χρειάστηκε να ζητήσω την απόδειξη στη δεύτερη επίσκεψή μου.
  • Το κύμα: καφετέρια. Ωραίο μπαλκονάκι, δίπλα στο κύμα. Ιδανικό για στάση στο βραδινό περίπατο.
Μου είπαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάω στο Καρνάγιο, τον Καπετάν-Νικόλα και το μπαρ Μύλο, αλλά δεν πρόλαβα... Του χρόνου ίσως.

Οι εντυπώσεις μου λοιπόν από τα Κουφονήσια είναι εξαιρετικές, αν παραβλέψω βέβαια τη συμπεριφορά των ντόπιων που στην πλειονότητά τους μου φάνηκαν άξεστοι και αφιλόξενοι. Και άσχετοι. Τους ρωτούσα πού μπορώ να πάω να φάω καλά ή να κάνω ένα ωραίο μπάνιο και δεν ήξεραν. Άσε που απέφευγαν την έκδοση απόδειξης.

Κατά τα άλλα, το καταπληκτικό τοπίο στο Πορί και γενικά τα πεντακάθαρα παραδεισένια σμαραγδί νερά ("να τα πιεις στο ποτήρι" έλεγε ένας γείτονας) ακόμα και μέσα στο λιμάνι, αποτελούν ένα σημαντικό λόγο για να επισκεφτεί κανείς τα Κουφονήσια... Και φυσικά η ηρεμία, αυτή η απίστευτη ησυχία το βράδυ, που εκτός από τα χαμηλά φώτα, τίποτα δεν αποσπά τις αισθήσεις σου... Οι χαμηλοί ρυθμοί και οι ήχοι της φύσης, ο παφλασμός των κυμάτων και το βουητό του αέρα... Αυτά έχω να θυμάμαι......

Υ.Γ.: Το soundtrack των διακοπών μου στα Κουφονήσια δε θα μπορούσαν να είναι άλλο από το "Move on" των ABBA ("The morning breeze that ripples the surface of the sea... The crying of the seagulls that hover over me...").


8 σχόλια:

dj nova είπε...

k esei giati na pas sto koufonisi hotell mipos eise k esei apo tous xlamouratous prorofantasmenous athineous k ola sou vromane????

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι ειστε ακραιος.γι αυτο απο ολο αυτο κραταω την αντιφαση αυτων που αναφερεις απο την μια να μιλας για ενα αδιαφορο νησι που απο μακρια αρκει να το δει κανεις και απο την αλλη θες του χρονου να επισκευθεις ξανα.οχι φιλε να πας αλλου.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ειστε σοβαρός; Πηγατε 11 το πρωι και βρηκατε κλειστο το ιατρειο; Γιατι απο οσο γνωριζω (καλυτερα απο σας) το ιατρειο ειχε μια ταμπελα στη πορτα που ελεγε "ανοιχτο 10-14, και για επειγοντα καλεστε στο κινητο." 4 ωρες ειναι αρκετες για συνταγογραφηση και τακτικα/μη επειγοντα περιστατικα. για οτιδηποτε επειγον ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ στα 2 τηλεφωνα που ηταν αναρτημενα, το νησι ειναι τοσο μικρο που το πολυ σε ενα τεταρτο θα χατε εξυπηρετηθει. Ευκολη η καλοπροαιρετη κριτικη σας χωρις σαφη τεκμηριωση...ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΤΕ "ΣΟΒΑΡΟ ΙΑΤΡΟ" ΔΕ ΘΑ ΗΣΑΣΤΑΝ "ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ"...

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ είπε...

Μήπως τελικά τα Κουφονήσια είναι φορολογικός παράδεισος; Πού να τρέχεις στα νησιά Φίτζι και Μάρσαλ. Κομματάκι μακριά.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από ακραίος εγώ πάλι νομίζω ότι είστε και λίγο παραμυθάς, διότι γνωρίζω προσωπικά την κυρία Σοφία στο Cafe Pori και την οικογένειά της και σίγουρα δεν έχουν 5 παιδιά. Έχει 2 παιδιά εκ των οποίων το ένα είναι μόλις 2 χρονών και δεν είναι σχεδόν ποτέ στο Πορί. Μάλλον θα μπερδέψατε τα 5 παιδιά που αναφέρετε με παιδιά πελατών που μπορεί να είχαν καποια οικειότητα, λόγω της καθημερινής τους επίσκεψης ίσως????

Ανώνυμος είπε...

Κι'εγώ θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους φίλους. Έβγαλες προβληματικά όλα τα μαγαζιά του νησιού εκτός από τρία. Τι θέλεις λοιπόν να επισκεφτείς το νησί και του χρόνου? Να πας αλλού...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΕ, σέβομαι την άποψή σου για το νησί καθώς και το ότι δέχεσαι σχόλια για τα γραφόμενά σου, αλλά επέτρεψέ μου να σου επισημάνω κάποια μικρά και πολύ σημαντικά πράγματα για το νησί:
- Πήγες να μείνεις σε ξενοδοχείο 4* στην άκρη της χώρας. Γιατί δεν προτίμησες κάποιο ενοικιαζόμενο προς τις παραλίες που αναφέρεις, όπου είναι και πιο φτηνά και δεν σε τρώνε οι δρόμοι για να πας για μπάνιο?
- Σου έκανε εντύπωση η απουσία περίφραξης στο ξενοδοχείο σου. Εμένα την 2η φορά που πήγα δεν μου έκανε καμία εντύπωση ότι το παράθυρο στο δωμάτιό μου δεν ασφάλιζε και ήταν πάνω στον δρόμο. Οχι, δεν με κλέψανε ... ούτε τον δωματιάρχη που κοιμόταν δίπλα με την πόρτα ξεκλείδωτη και δεν ήξερε από πότε έχει να δει τα κλειδιά του ... και το δωμάτιο μια χαρά ... και με απόδειξη.
- Σε όλες τις νοτιοανατολικές παραλίες σε τρώει ο αέρας, και η θάλασσα είναι λάδι. Αν θες να πας στο Πορί και να ευχαριστηθείς μπάνιο, το προγραμματίζεις άν βλέπεις την Αμοργό στα αριστερά της Κέρου. Αν δεν φαίνεται, Ιταλίδα και Φανός μέχρι το βράδυ, και ας μαζέψεις όλη την άλλο στην τσάντα.
- Είναι τουλάχιστον άστοχο να ασχολείσαι με το soundtrack του καραβιού που σε πάει από την μία άκρη του νησιού στην άλλη. Επειδή δηλ. στην Οία παίζουν τα ακυκλοφόρητα της Rihanna γίνεται πιο ωραίο το ηλιοβασίλεμα??
- Για την Στροφή δεν θα πω τίποτε. Οποιος έχει πάει στο νησί, ΞΕΡΕΙ (...και ξαναπάει ... και ξαναπάει).
- Για το Φως Φανάρι πάλι, 2 φορές έχω πάει και δεν... Πολύ καλά είναι επίσης τα Νέο Remezzo και η Μέλισσα.
- Στα ΝΔ του νησιού έχει πιο περιποιημένα δωμάτια, πολυδιαφημισμένες ψαροταβέρνες για σκαφάτους ... και καθόλου παραλίες για μπάνιο (τουλάχιστον μέχρι το δυτικό άκρο του νησιού που έχω φτάσει).
- Δεν ξέρω σε ποιούς ντόπιους αναφέρεσαι ότι είναι άξεστοι και αφιλόξενοι. Στην Σαντορίνη δηλαδή που σε βάζουνε σηκωτό στο μαγαζί για να πληρώσεις 13 ευρώ την χωριάτικη είναι καλλιεργημένοι? ή επειδή δεν μιλάνε ελληνικά τα γκαρσόνια??
- Οσο για το soundtrack .... Αν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι το νησί έχει την ωραιότερη μουσική των Κυκλάδων, η οποία είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ησυχία και ηρεμία που σου υποβάλλει η Κέρος (όλα τα λεφτά ο τοίχος στο Νεο remezzo, που την έχει για ταπετσαρία στο σημείο ακριβώς που θα φαινόταν άν είχε παράθυρο), καθώς και το ότι το μυαλό σου δεν χρειάζεται το οποιοδήποτε ντάπα-ντούπα για να ηρεμήσει όταν βρίσκεσαι εκεί, τότε, απλά, δεν σου κάνει το νησί. Αυτά που σε χαλάνε άλλωστε είναι εύκολο να μην τα βρεις σε κάποιο άλλο νησί.

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ είπε...

Αγαπητέ/Αγαπητή,

Αρχικά ευχαριστώ για το σχόλιο. Παρόλο που δεν ακολουθώ αυτήν την πρακτική, θα απαντήσω σε κάθε μία από τις παρατηρήσεις σου. Απλά να θυμάσαι ότι η κριτική και τα σχόλια που κάνω είναι πάντα ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ και ο λόγος ύπαρξής τους είναι να ανοίξουν ένα γόνιμο διάλογο... αλλιώς το blog αυτό θα λεγόταν Cruella Deville.

1. Το ξενοδοχείο δεν είναι στην άκρη της χώρας... Άντε να απέχει 5-10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι... Είναι γεγονός όμως ότι όταν έχει καύσωνα η απόσταση φαίνεται τεράστια, ειδικά όταν επιστρέφεις σε αυτό. Προτίμησα λοιπόν αυτό το ξενοδοχείο γιατί είχε μία πολύ καλή προσφορά την οποία βρήκα στο internet, σχεδόν εξευτελιστική.

2. Η απουσία περίφραξης, δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται σε αυτά που γράφω, είναι θετικό για μένα. Σε κάνει να νιώθεις ότι ζεις σε μια ασφαλή γειτονιά. Επικροτώ.

3. Είναι αναμενόμενο να γεμίζουν τα πράγματά σου με άμμο όταν είσαι σε αμμουδερή παραλία, ακόμα και όταν δε φυσάει. Μια περιγραφική αναφορά έκανα, δεν κατηγόρησα τη φύση!

4. Ας κάνουν ό,τι θέλουν στα άλλα νησιά, ας παίζουν και Madonna. Αυτό όμως που άκουγα στο καΐκι έθιγε την αισθητική μου, πώς αλλιώς να το πω; Καλύτερα να ταξιδεύαμε στα μουγγά. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι το χιούμορ μου. Αν θες την άποψή μου και σ' αυτό, το ιδανικό θα ήταν να έχουν στηθεί τεράστια ηχεία σε όλη την Ελλάδα και να παίζουν μόνο Μάνο Χατζιδάκι. Μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι. Για φαντάσου το.

5. Δε σχολίασα το φαγητό της Στροφής αλλά τις τιμές της και το γεγονός ότι δεν έδιναν απόδειξη σε κανέναν γύρω μου όσες φορές πήγα.

6. Δεκτό που δε σου άρεσε το Φως φανάρι... Του χρόνου που θα προσπαθήσω να πάω ξανά στα Κ., αν είναι θα επισκεφτώ τα μαγαζιά που λες.

7. Δεν έφτασα μέχρι εκεί είναι η αλήθεια, την καταβρήκα με Ιταλίδα και Πορί.

8. Δε συγκρίνω τι γίνεται σε άλλα μέρη όπου σαφώς υπάρχουν φιλόξενοι και αφιλόξενοι (π.χ. Σκόπελος). Όσοι είχαν κάτι σαν σούπερ μάρκετ, όπως και οι τύπισσες του φούρνου και του ζαχαροπλαστείου, ναι ήταν αγενείς και έδιναν σημασία μόνο στους ξένους. Όταν συναντούσαμε ντόπιους και ρωτούσαμε για παραλίες ή μαγαζιά, ήταν απίστευτα βαριεστημένοι. Ίσως ήμουν άτυχος.

9. Έχω συνδυάσει το νησί με το τραγούδι των ΑΒΒΑ, τι να κάνουμε τώρα... Θα με στήσετε στον τοίχο ακόμα και για αυτό;

Ευχαριστώ!